sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.526
  • Euro 34.9654
  • GR ALTIN 2440.6
  • ÇEYREK 4015.1

Prof. Dr. Şengör: Fay hattının hareket etmemesi tehlikeli bir durum

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Celal Şengör de dün akşam HaberTürk TV'de katıldığı programda, Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda fay hattının hareket etmemesini "tehlikeli bir durum" olarak nitelendirdi.

Prof. Dr. Şengör: Fay hattının hareket etmemesi tehlikeli bir durum
  • 28 Eylül 2019, Cumartesi 14:57

Şengör, "Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda mikrodeprem bile yok. Çok az var. Bu fayın kilitlendiğini gösteriyor. Deprem olmaması demek mutlaka kilitlendiği anlamına gelmez. Fakat deniz altında yapılan çalışmalar gösterdi ki; hareket etmiyor bu fay. Bu çok tehlikeli. Büyük İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak. Büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz ama sınır vererek" dedi.

İTÜ Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Ziyadin Çakır da dün yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremi "1999'dan beri beklenen İstanbul depremini etkileyen ve öne çeken en büyük deprem" olarak nitelendirdi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, Silivri açıklarında yaşanan depremlerin yerkabuğunun kırmak için yereli bir güç birikimi sağlamadığını ancak bunun "ben seni uyarıyorum, daha büyük bir deprem yapacağım" demek anlamına geldiğini söyledi.

İTÜ: Depremler durumun kritikliğini gösteriyor

İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) göre, bu hafta içinde meydana gelen 4,6 ve 5,7 büyüklüğündeki iki depremin "tam kilitli" Kumburgaz bölümünün uç bölümünde olması durumun kritikliğini gösteriyor.

Açıklamada, "Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir" denildi.

Marmara Denizi'nde depremle ilgili uzun yıllar birçok araştırmaya imza atan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür de Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Silivri açıklarında yaşanan depremlerin, kırılması beklenen bölümün batı ucunda olmasının bu koldaki dinamikleri etkileyebileceğini söyledi.

Görür, "Beklenen deprem ne zaman olur? (bunu bilemeyiz. Daha önce söyledik 2029'a kadar her an olma şansı %50'den fazla. 5-10 sene ileri geri oynayabilir). Ancak son depremler beklenen depremi öne çekmiş olabilir. 4) Kimi bilim adamları şu tarihe kadar deprem olmaz diyor (bunu hiçbir bilim adamı diyemez, itibar etmeyin). 5) Bu gece deprem olacak diyorlar, olur mu? (Bunu söylemek zır cahillik), 6) Biz ne önlem alabiliriz? (evinizin deprem güvenliğini ölçtürün, evinizi deprem güvenli döşeyin, büyük eşyalarınızı sabitleyin, deprem çantası oluşturun" dedi.

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık