sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.2053
  • Euro 35.1156
  • GR ALTIN 2500.6
  • ÇEYREK 4111.0

Görme engelli gazi körleme ile satrançta rakiplerini mat ediyor

Güneydoğu'da görev yaptığı sırada tuzaklamada kullanılan el bombasının infilak etmesi sonucu yaralanan, gözlerini ve ellerini kaybeden uzman çavuş İbrahim Dal, hayata satrançla bağlandı.

Görme engelli gazi körleme ile satrançta rakiplerini mat ediyor
  • 03 Aralık 2018, Pazartesi 14:30

KAYSERİ (AA) ERGÜN HAKTANIYAN Van'ın Gevaş ilçesi kırsalında 1998 yılında el bombasının infilak etmesi sonucu yaralanan İbrahim Dal, gözlerini ve ellerini kaybetti. Tedavisinin ardından Dal, Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezinde aldığı eğitimle satrançla tanıştı.

Ellerini kullanamadığı için taşlara dokunamayan Dal, tahtaya bakmadan, notasyonları kullanarak zihinden oynadığı körleme yönteminde kendini geliştirdi.

Körleme yönteminde kendini geliştiren ve rakiplerini mat eden Dal, 2012 yılında milli takıma seçilme başarısı gösterdi.

Kayseri Görme Engelliler Satranç Turnuvasına katılmak için Adanadan gelen İbrahim Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el bombasının infilak etmesi sonucu yaralandığını, uzun yıllar GATAda tedavi gördüğünü söyledi.

Gözlerinin ve ellerinin yanı sıra işitme duyusunu da kısmen yitirdiğini anlatan Dal, şunları kaydetti:

Satranç benim için hayat. Satranç bir hakikattir. Örneğin bir piyonu amaçsızca verirseniz o oyunu kaybedebiliyorsunuz. Fakat bir amaç uğruna veziri verseniz, kazanabiliyorsunuz. O nedenle hayatta alınan her karar atılan her adım, muhakkak bir mantık içermeli. Satrancı zihnimden oynuyorum ve buna körleme satranç deniyor. Görme yetisi olan kişiler de bu şekilde oynuyor. Görme engelliler dünya kupasında zihinden oynayan iki kişiden biriydim. Satrancı 2002de öğrendim, 2008de resmi bir turnuvaya katıldım, 2012de mili takıma seçildim.

Engel başarılı olmak için bir sorun değil

İlk şampiyonluğunu 40 yaşında elde ettiğini dile getiren Dal, Engel, başarılı olmak için bir sorun değil. Önemli olan azim ve inançtır. Bu azmi insan yakalarsa her türlü başarıyı elde eder. dedi.

Dal, en büyük destekçisinin eşi Derya Dal olduğunu belirtti.

Eşinin günlük hayatta bakımını üstlenmenin yanı sıra kendisini turnuvalara götürdüğünü kaydeden Dal, maçlarda da yanında oturarak destek verdiğini ifade etti.

11. ULUSLARARASI İLETİŞİM GÜNLERİ BAŞLIYOR 11. ULUSLARARASI İLETİŞİM GÜNLERİ BAŞLIYOR

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık