sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.3746
  • Euro 34.6466
  • GR ALTIN 2381.5
  • ÇEYREK 3918.9

Özersaydan Rum lideri Anastasiadise tepki

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadisin Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini budamaya çalıştığını belirtti.

Özersaydan Rum lideri Anastasiadise tepki
  • 07 Kasım 2018, Çarşamba 16:00

LEFKOŞA (AA) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadisin Hem federasyon konuşalım hem de federasyonun gereği olan yönetim ve zenginliğin paylaşılmasına yanaşmayalım açıklamalarıyla Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini budamaya çalıştığını vurguladı.

Anastasiadisin toplumuna Kıbrıslı Türklerin güvenlik ve garantiler konusundaki taleplerinin içini boşaltıyorum. mesajı verdiğine dikkati çeken Özersay, Federal ortaklığı gerçekten birlikte yönetilecek bir ortaklık olarak değil de Kıbrıslı Rumlara ait bir şey olarak görürseniz, bu türden açıklamalar, siz kurucu devlet düzeyinde takılın, federal hükümetin yönetimine siz karışmayın demekle aynı anlama gelir ve rahatsız edici bir hal alır. değerlendirmesinde bulundu.

Kudret Özersay, Kıbrısta olası federasyon modelinin hem yönetimin hem de zenginliğin paylaşılması mantığına dayanan bir ortaklık modeli olduğuna işaret ederek Hem federasyon olsun, hem de federasyonun olmazsa olmazı olan yönetimi paylaşmaktan sakınmak için formüller üretelim derseniz, varacağınız yer 50 yıllık Kıbrıs müzakerelerinde varılan yerden daha farklı olmayacaktır. ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterresin Kıbrıs raporunda taraflar arasında nasıl bir müzakere olacağı konusunda konsensüs sağlanırsa müzakerelerin başlayabileceğinden söz edildiğini hatırlatan Özersay, şunları kaydetti:

Anastasiadisin açıklamalarına baktığımda, bahsedilen ortak vizyonun varlığı ciddi şekilde sorgulanır hale geliyor. Federasyonun temel parametresi olan yönetimin paylaşılması ve bunun Kıbrısta somut göstergesi olan siyasi eşitlik konusunda bu anlayış farkı, bu ortak vizyon eksikliği, Rum tarafında bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var çağrılarını neden yaptığımızı sanırım gösteriyor.

Doğu Akdenizdeki doğal kaynaklar

Rum tarafının Doğu Akdenizde çıkan doğal kaynakların kullanımında tek yanlı attığı adımlara değinen Özersay, şöyle devam etti:

Denizdeki zenginliği paylaşmak istemiyorsanız, ortaklaşa kullanacağımız yetkileri paylaşmakta zorlanıyorsanız ve bu nedenle de kalkıp siyasi eşitliğimizi sulandırmanın formüllerini arıyorsanız o halde yönetimi ve zenginliği paylaşmaya dayanan federal çözümde neden ısrar ediyorsunuz? Çıkıp açık yüreklilikle biz paylaşma konusunda sıkıntı yaşıyoruz, siyasi eşitlikten başka bir şey anlıyoruz, sizin anladığınız anlamda bir eşitliği de kabul edemeyiz çünkü yönetimi sizinle paylaşmak istemiyoruz deyiniz. Anastasiadis mevcut statükonun değişmesini istiyor olsaydı, çıkıp bunları söylerdi. Eğer değişmesini istiyor olsaydı tabii.

Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncının göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin eski Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eidenin arabuluculuğunda Mayıs 2015te yeniden başlamıştı. Müzakerelerde, geçen yıl temmuz ayında İsviçrenin CransMontana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansından sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, YönetimGüç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.

Muhabir: Murat Demirci

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık