sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.4858
  • Euro 34.9381
  • GR ALTIN 2434.5
  • ÇEYREK 4006.6

İngiltere'de Brexit oylaması ertelendi

İngiltere Başbakanı May, Brexit Anlaşmasının parlamentoda oylanmasını ertelediğini açıkladı.

İngiltere'de Brexit oylaması ertelendi
  • 10 Aralık 2018, Pazartesi 22:30

LONDRA (AA) İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, 11 Aralık Salı günü yapılması öngörülen Brexit Anlaşması oylamasını tedbir maddesine yönelik eleştirileri dikkate alarak ertelediğini açıkladı.

May, bu hafta yapılacak AB Zirvesinde muhataplarından tedbir maddesi ile ilgili kaygıları giderecek teminatlar almayı deneyeceğini kaydetti.

May’in kasım ayında AB ile vardığı Brexit Anlaşması ülkede kimseyi memnun etmedi. May’in partisinin 315 milletvekilinden oluşan parlamento gurubundan 101 milletvekili ile hükümete dışarından destek veren Kuzey İrlanda’nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisi (DUP) de anlaşmaya ret oyu vereceğini ilan etmişti.

May geçen hafta parlamentoda yapılan iki kritik oylamayı parti içi muhalefetin ve DUPun muhalefet partileriyle hareket etmesiyle kaybetmişti.

Avrupa Adalet Divanının bugün açıkladığı kararla İngiltere’nin üye ülkelerin AB’den ayrılma sürecini düzenleyen Lizbon Anlaşmasının 50. maddesinin işletilmesini tek yanlı durdurabileceğine hükmetmesi de May’in elindeki anlaşmayı parlamentoya kabul ettirme şansını azaltmıştı.


Adalet Divanı kararı ülkede Brexit konusunda yeni bir referandum için kampanya yürüten çevreleri cesaretlendirmişti.

May’in perşembe günü Brüksel’deki AB Zirvesinde AB tarafından “tedbir maddesi”ne zaman tahdidi getirilmesini veya İngiltere’ye bu düzenlemeden tek yanlı çekilme hakkı tanınmasını istemesi bekleniyor.

Tedbir maddesi

Madde, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngilterenin parçası olan Kuzey İrlanda arasında Brexit sonrasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi amaçlıyor.

Tedbir maddesiyle İngilterenin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak. İngilterenin tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme içinde ülke bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürecekti. Tedbir maddesinin AB ile daha yakın bir ilişki içinde kalmasını öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında mal dolaşımında ise düzenleyici kontroller yapılacaktı.

Anlaşmayla İngilterenin ABnin uydu devletine dönüşeceğini ve Kuzey İrlandanın da ülkeden kademeli kopacağını savunan sert Brexit yanlıları, ABnin tedbir maddesinin kaldırılmasını engelleyerek İngiltereyi Gümrük Birliği ve sonu belirsiz müzakereler içinde mahsur bırakacağını iddia ediyor. Bunlara göre AB üyesi ülkeler de tedbir maddesini İngiltere ile ikili sorunlarının müzakerelerinde koz olarak kullanmaya yönelebilecek.


Ilımlı Brexit yanlıları ile AB yanlıları da anlaşmanın İngiltereyi, üye sıfatıyla yönetiminde söz sahibi olduğu ABnin pasif parçası haline getireceği eleştirisini yöneltiyor.

Muhabir: Tayfun Salcı

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Etiketler: May

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık