sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.545
  • Euro 34.8526
  • GR ALTIN 2437.9
  • ÇEYREK 4011.6

FETÖ itirafçısı ÖSYM'deki kumpası anlattı

FETÖ'nün ÖSYM yapılanması iddianamesinde, firari sanık Kargının geliştirdiği program üzerine yaptığı güncelleme üzerine eklenen casus yazılımla sınav sorularının örgüt üyelerine aktarılmasını sağladığı bildirildi.

FETÖ itirafçısı ÖSYM'deki kumpası anlattı
  • 18 Kasım 2018, Pazar 12:30

ANKARA ZAFER FATİH BEYAZ / İSMET KARAKAŞ Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) yapılanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, firari sanık Kazım Kargının geliştirdiği program üzerine yaptığı güncelleme üzerine eklenen casus yazılım vasıtasıyla sınav sorularının örgüt üyelerine aktarılmasını sağladığı bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 6sı eski ÖSYM çalışanı 10 sanık hakkında hazırlanan ve 21. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, ÖSYMnin kozmik odası olarak bilinen Soru Hazırlama ve Geliştirme Başkanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla inceleme yapıldığı belirtildi.

Mahir kod adlı firari sanık Bekir Şimşek ve Halit kod adlı itirafçı M.Dnin örgütün sözde ÖSYM imamı olduğu anlatılan iddianamede, kurum çalışanı olmayan firari sanık Kazım Kargının, Ankarada bir yazılım firmasının ortaklarından ve ProNMS isimli programın kurucusu olduğu, söz konusu programın ÖSYM dahil bazı kamu kurum ve kuruluşlarda kullanıldığı kaydedildi.

Kargının, söz konusu programın güncellemelerini yapmak ve sistemdeki sorunları çözmek için sıkça ÖSYMye gittiği aktarılan iddianamede, Kargının söz konusu programa günceleme yaptığı ve ÖSYM sistemine kurulan sanal sunucu vasıtasıyla sınav sorularını FETÖ üyelerince kopyalanmasını sağlandığı anlatıldı.

İddianamede, Kargının, sınav sorularının dışarıya çıkarılması işleminden habersiz olmasının mümkün olmadığını ifade edildi.

Soruları sanal sunucuya kopyalamışlar

İddianamede, soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak itirafçı olan eski ÖSYM çalışanı E.Anın beyanları da yer aldı.

Firari Kargı ile ÖSYMde çalışmaya başlamasından sonra tanıştığını dile getiren E.A, ÖSYM çalışanı olan firari Süleyman Salının 2014 başlarında kendisinden sistem yöneticisi olduğu için sanal bir sunucu kurmasını istediğini, bunun üzerine WSUS isimli bir sanal sunucu kurduğunu söyledi.

Söz konusu sanal sunucunun, sınav sorularının basıma götürülmek üzere SIR cihazına yüklendiği sırada, dosyaların ProNMS yazılımı aracılığıyla bir kopyasının da WSUSa atılmasını sağlamak olduğunu anlatan E.A, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir kez Süleyman Salının içinde sınav sorularının olduğunu düşündüğüm bir CD ile odadan çıktığını gördüm. Salın, Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığında bulunan ve ortak olarak kullanılan A2009 numaralı sistem yöneticisi odasına genelde öğle arası gelirdi. Soruları da bu sırada aldığını düşünüyorum. Salının, sınav sorularını WSUS isimli sanal sunucudan alarak Fetullah Gülen cemaati mensuplarına verilmek üzere cemaat abisi olan Bekir Şimşeke götürdüğünü düşünüyorum. Sınav sorularının sisteme kopyalanması ve kurum dışına çıkartılması işlemi Salın ve Kargı ve benim bilgim dahilinde olmuştur. Yaptıklarımızdan pişmanım.

ByLock kullanıcısı

Darbe girişiminden sadece 2 gün önce Türkiyeden kaçtığı tespit edilen Kargı hakkında iddianamede, eşinin beyanları da yer aldı. Buna göre 13 Temmuz 2016da Amerika Birleşik Devletlerine kaçan Kargı, bu ülkede bilgisayar programları yazmaya devam ediyor.

Kargının eşi, darbe girişiminden sonra firari Kargının kendisini Gürcistana çağırdığı, buradan Amerikaya geçeceklerini söylediğini ancak kendisi hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı olmasından dolayı Gürcistana gidemediğini dile getirdi.

İddianamede yer alan diğer tespitte Kargının, FETÖnün kriptolu haberleşme programı ByLocku 0530 416 XX XX numaralı telefon hattı üzerinden 24 Aralık 2015 ve 18 Şubat 2016 tarihleri arasında kullandığı belirlendi.

Firari Kargının ByLock kullanıcı adının sssq, programa giriş şifresinin de 123!@#q olduğu aktarıldı.

Sanıkların, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, ÖSYM kanununa muhalefet, bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçlarından cezalandırılması isteniliyor.

 

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık