sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.3429
  • Euro 34.8415
  • GR ALTIN 2401.6
  • ÇEYREK 3958.3

Ermenistan erken seçime gidiyor

Başbakan Nikol Paşinya'nın Ekim ayında görevinden istifa etmesi nedeniyle Ermenistan'da erken parlamento seçimi yapılacak.

Ermenistan erken seçime gidiyor
  • 08 Aralık 2018, Cumartesi 13:00

MOSKOVA (AA) Ermenistan'da halk erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek.

Başbakan Nikol Paşinya'nın ekim ayında görevinden istifa etmesiyle başlayan erken seçim sürecinde 11 siyasi parti Ermenistan Merkez Seçim Kuruluna başvurdu.

Paşinya'nın liderliğinde iki parti seçimlere Benim Adımım ittifakıyla tek çatı altında katılırken, geçmişte iktidarda bulunan Serj Sarkisyanın yönettiği Ermenistan Cumhuriyet Partisi ise seçimlere eski Savunma Bakanı Vigen Sarkisyan önderliğinde giriyor.

105 sandalyeli Ermenistan Parlamentosu, seçimin ardından 31 Aralıkta düzenleyeceği ilk oturumunda Başbakan seçimini yapacak.

Anketlere göre, Benim Adımım ittifakının seçimlerden yüzde 70e yakın oyla birinci çıkacağı belirtilirken, en yakın rakibi Müreffeh Ermenistan Partisinin yüzde 6 civarında kalacağı öngörülüyor.

Bugün parlamentoda en çok sandalyeye sahip Sarkisyanın partisi Ermenistan Cumhuriyet Partisinin ise yüzde 12 oyla yüzde 4 barajının altında kalarak parlamentoya giremeyeceği tahmin ediliyor.

Bu yıl nisan ayında Benim Adımım ismiyle başlayan muhalif hareketin lideri, eski gazeteci Nikol Paşinyan, sokaktan aldığı destekle Ermenistanı yıllardır yöneten Serj Sarkisyanı istifa ettirmişti.

Sokak eylemleri ile başta Erivan olmak üzere tüm Ermenistanda hayatı durdurma noktasına getiren Paşinyan, diğer siyasi partilerle yaptığı pazarlık sonucunda parlamentoda yapılan oylamada Başbakan seçilmişti.

Ermenistan Parlamentosunda ekim ayında muhalif partilerin bir araya gelerek erken seçimi engelleyen kararı kabul etmesi üzerine Paşinyan, bu karara karşı parlamentonun dağılması için istifa etmişti.

Paşinya'nın istifası sonrası anlaşma gereği herhangi bir partiden başbakan adayı çıkarılmadığı için parlamentoda erken seçim kararı alınmıştı.

Yolsuzlukla mücadele, adalet, milliyetçilik, güvenlik, Dağlık Karabağda işgalin devamı, sözde soykırım söylemlerine seçim programında yer veren Paşinyan, önümüzdeki beş yıl içinde ekonomik devrim gerçekleştireceği sözü veriyor.

Programda bunun başlıca koşulunun, Ermenistanın güvenliğini sürekli iyileştirmek, iş gücü ve yatırımları teşvik etmek, yoksulluğun üstesinden gelmek, eğitim kalitesini ve kamu harcamalarının verimliliğini artırmak olduğu vurgulanıyor.

Başbakan olmadan önce Paşinyan, Türkiyenin özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, TürkiyeErmenistan ilişkilerinin düzenlenmesi hususunu Dağlık Karabağ meselesi ile birleştirdiğini, Türkiyenin her konuda Azerbaycanı desteklemesinden dolayı bu meselenin çözümünde de objektif olamayacağını öne sürmüştü.

Paşinyan, Sarkisyanı devirip yönetime geldikten sonra da Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye, Ermenistan ve Türkiye sınırını kapattı. Ermenistan tarafından bu sınırın kapalı olmadığı kabul edilebilir. Bizim için önemli olan Ermeni soykırımının uluslararası tanınmasıdır ve Ermenistan soykırımlara karşı mücadelede en ön sırada yer alıyor. ifadelerini kullanmıştı.

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık