sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.2263
  • Euro 35.0079
  • GR ALTIN 2499.2
  • ÇEYREK 4108.7

CIA, Kaşıkçının öldürülmesi emrini bin Selmanın verdiği sonucuna ulaştı

CIAin, Cemal Kaşıkçının öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmanın verdiği sonucuna ulaştığı iddia edildi.

CIA, Kaşıkçının öldürülmesi emrini bin Selmanın verdiği sonucuna ulaştı
  • 17 Kasım 2018, Cumartesi 4:30

NEW YORK (AA) ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA), gazeteci Cemal Kaşıkçının öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmanın verdiği sonucuna ulaştığı iddia edildi.

Washington Post gazetesinin konuyla ilgili kişilere dayandırdığı haberinde, CIA, Prens Bin Selmanın Kaşıkçının suikast emrini verdiği sonucuna ulaştı. ifadesine yer verildi.

Yetkililerin, yüksek güvenilirliği bulunduğunu söylediği CIA değerlendirmelerinde, bunun bugüne kadar Muhammed bin Selmanı cinayetle ilişkilendiren en belirgin tespit olduğu ve Trump yönetiminin Bin Selmanın ilişkilerini koruma çabalarını zora düşürdüğü kaydedildi.

Kardeşi, Prensin yönlendirmesiyle Kaşıkçıya konsolosluktan belgelerini alabileceğini söyledi

CIAin bu sonuca ulaşırken, Veliaht Prensin kardeşi Suudi Arabistanın Washington Büyükelçisi Halid bin Selmanın, Kaşıkçı ile yaptığı bir telefon görüşmesinin de olduğu birçok istihbarat kaynağını incelediği aktarıldı.

İddialara göre, ABD istihbaratının dinlemelerine takılan görüşmede Halid bin Selman, Kaşıkçıya İstanbuldaki Başkonsolosluğa gidip belgelerini almasını, bunun güvenli olacağını söyledi.

Yetkililer, Halidin cinayetten haberdar olup olmadığını bilmediklerini ancak bu konuşmayı Muhammed bin Selmanın yönlendirmesiyle yaptığının kesin olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Suudi Arabistanın Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Fatimah Baeshen, Halidin Kaşıkçı ile konsolosluğa gitmesi konusunda herhangi bir görüşme yapmadığını, CIAin sonuçlarının yanlış olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan CIAin incelemesinde, Veliaht Prensin ülkedeki konumunu da göz önünde bulundurduğuna dikkati çeken ABDli yetkililer, Suudi Prensin konumu, Bin Selman bu konunun farkında olmadan ya da bu konuya karışmadan, bu cinayetin işlenmesine imkan olmadığını gösteriyor. tespitini yaptı.

CIA analistleri, Kaşıkçı skandalına rağmen Muhammed bin Selmanın tahtını kaybetme tehlikesinin olmadığına inandıklarını dile getirdi.

Trumpa bin Selmanın bu işin içinde olduğunun kanıtı gizlice gösterildi

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA), gazeteci Cemal Kaşıkçının öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmanın verdiği sonucuna ulaştığı iddia eden Washington Post gazetesi aynı haberinde, ABD Başkanı Donald Trumpa Muhammed bin Selmanın bu işin içinde olduğunun kanıtı gizlice gösterildi ancak Muhammedin bu cinayetin emrini vereceği konusunda Trumpın hala şüpheleri vardı. ifadesine yer verdi.

Haberde, ABD Başkanı Donald Trumpın damadı Jared Kushnerin Muhammed bin Selman ile yakın ilişkisine işaret edildi.

Gazetenin haberinde, Trumpa gizlice Muhammed bin Selmanın bu işin içinde olduğunun kanıtı gizlice gösterildi ancak Muhammedin bu cinayetin emrini vereceği konusunda Trumpın hala şüpheleri vardı. bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan CIAin değerlendirmesini bilen kaynaklar, CIAin Kaşıkçının cesedinin nerede olduğunu bilmediğini kaydederek, Başkan Trump, CIA ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine Kaşıkçının cesedinin nerede olduğunu sordu, kendisine cevap verilmedikçe de büyük bir hayal kırıklığına uğradı. dedi.

Türklerin elindeki ses kaydının bir kopyasını CIA Direktörü Gina Haspele verdiğine ve Haspelin bunu dinlediğine değinilen haberde, ses kayıtlarının Kaşıkçının konsolosluğa girmesinden kısa süre sonra öldürüldüğünü gösterdiğini aktardı.

Haberde, Ses kaydını bilen kişiler, Kaşıkçının Suudi Başkonsolosun odasında öldürüldüğünü, sonra Başkonsolosun Kaşıkçının cesedinden bir an önce kurtulunması ve konsolosluktaki delillerin temizlenmesi gerektiğini söylediğini aktardı. ifadesi kullanıldı.

Suikast ekibindeki bazı kişiler de Veliaht Prensle doğrudan ilişkili

CIA ayrıca Kaşıkçının konsolosluktan yapılan bir konuşmayı da incelediğini ve bu konuşmada cinayeti için Suudi Arabistandan gelen 15 kişilik suikast ekibinin bir parçası olduğuna inanılan Mahir Abdulaziz Mutrebin Muhammedin en yakın danışmanlarından Suud elKahtani ile görüştüğü kaydedildi.

Haberde CIAin Prens Muhammedin cinayetteki rolüne ilişkin incelemelerinde yabancı ülkelerin elindeki bilgilerden de yararlandığını vurgulandı.

Ayrıca CIAin, telefon görüşmeleri ve ses kayıtlarının yanı sıra İstanbula giden 15 kişilik ekipteki bazı kişileri de Muhammed bin Selman ile doğrudan ilişkilendirdiği belirtildi.

ABD istihbaratı Kaşıkçının tehlikede olduğu sonucuna 2 Ekimden sonra ulaştı

Haberde ABDnin Kaşıkçının tehlikede olabileceğine dair istihbarat aldığını ancak bu bilgilere Kaşıkçının ortadan kaybolduğu 2 Ekimden sonra arşivdeki dinlemelerin incelemelerine bakarak ulaştığı aktarılarak, İki istihbarat yetkilisi, Kaşıkçı ortadan kaybolmadan önce istihbarat yetkililerinin böyle bir durumdan haberi olduğuna ya da onu uyarma şansını kaçırdıklarına dair bir gösterge yok. değerlendirmesinde bulunuldu.

Trump, Bin Selmanın görevde kalmasını istedi

Gazetenin haberinde, Trump üst düzey Beyaz Saray yetkililerine Muhammedin görevde kalması gerektiğini çünkü Suudi Arabistanın İranın kontrol edilmesinde yardımcı olduğunu söyledi. Trump, Kaşıkçının ölümü konusunda Suudi Arabistanın petrol üretimini engelleyecek bir tartışma istemediğini belirtti. bilgisine de yer verildi.

Prens Muhammedin neden Kaşıkçıyı öldürtmeye karar verdiğine dair sorular olduğuna dikkat çekilen haberde, bu konuda CIAin inandığı bir teorinin de Muhammedin Kaşıkçının Müslüman Kardeşlere yakınlık duyan tehlikeli bir İslamcı olduğuna inanması olduğu kaydedilen haberde, Muhammedin bu düşüncesini Kushner ve John Bolton ile paylaştığına da değinildi.

APye konuşan yetkili de iddiaları doğruladı

Bu arada, Amerikan Associated Press (AP) ajansına konuşan ABDli bir yetkili de ABDli istihbarat yetkilileri, Veliaht Muhammed bin Selmanın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçıyı öldürme emri verdiği sonucuna ulaştı. ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eşŞelan, önceki gün yaptığı açıklamada, Kaşıkçının öldürülmesi olayında 5 kişinin idamının istendiğini belirtmişti.

Veliaht Prens Muhammed bin Selmanın cinayetteki rolüne ve bilgisine ilişkin sorulan bir soru üzerine Şelan, Prensin görevlendirmeyle hiçbir ilgisinin olmadığını, konsolosluk içinde yaşananlara dair kendisine yanlış rapor iletildiğini söylemişti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık