sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.8443
  • GR ALTIN 2379.9
  • ÇEYREK 3915.2

Amerikan medyasına göre Kongre seçim sonuçları çok boyutlu

Amerikan medyası, ABD Kongresi ara seçim sonuçlarının ülke çapında çok yönlü boyutları olduğu üzerinde durdu.

Amerikan medyasına göre Kongre seçim sonuçları çok boyutlu
  • 08 Kasım 2018, Perşembe 16:00

ANKARA (AA) ZUHAL DEMİRCİ Amerikan medyası, ABDde Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçim sonuçlarının, Demokratların ABD Başkanı Donald Trumpı köşeye sıkıştırabilecek kazanımlar elde etmesi, ülkedeki kutuplaşmanın artması ve kadın adayların seçimlerde tarihi başarı elde etmesi gibi çok yönlü boyutları olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan medyası, Demokratların, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirdiği, Cumhuriyetçilerin ise Senatoda ağırlığını korumaya devam ettiği seçim sonuçlarını birçok açıdan değerlendirdi.

Demokratların seçimlerdeki kazanımının, tartışmalı birçok konuda Trumpı köşeye sıkıştırabileceği yorumunu yapan Amerikan medyası, 2020 ABD başkanlık seçimlerine giden süreçte Demokratların, ellerindeki kazanımla neler yapabileceklerini akıllıca seçmesi gerektiğine işaret etti.

Seçim sonuçlarının, son yıllarda ABDde giderek artan kutuplaşmanın daha da derinleştiği sonucunu beraberinde getirdiğini vurgulayan Amerikan medyası, Demokratların, ülkedeki nefret söyleminin arttığı ve özgürlüklerin tehlikede olduğu söylemleriyle destek bulduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Trumpın, ayrıştırıcı söylem ve politikalarının, ülkedeki azınlıkların daha fazla siyasete girmesine neden olduğunu belirten Amerikan medyası, seçim sonuçlarının bu konuda tarihi birçok ilke imza attığına dikkati çekti.

Her aday titizlikle incelendi

Her eyalette adayları ayrı ayrı titizlikle inceleyen Amerikan medyası, seçimlerde rekor sayıda kadın adayın yarıştığı ve kadınların tarihte hiç olmadığı kadar temsil hakkı kazandığı bilgisini paylaştı.

Özellikle kadın ve gençlerin sayısının seçimlere damga vurduğuna işaret eden Amerikan medyası, Massachusettsten Kongreye girmeyi başaran ilk siyahi kadın Ayanna Pressleyin, Kansastan Kongreye giren yerli Amerikalı Sharice Davidsin ve Kongreye giren en genç kadın Alexandria OcasioCortezin seçimlerde tarih yazdığı yorumunda bulundu.

Öte yandan, ABDde Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omarın yarışı kazanarak Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler olması ülkede geniş yankı uyandırdı.

ABDye 12 yaşında gelen ve öncesinde 4 yıl mülteci kamplarında yaşayan Omar, önceliklerinden birinin Trumpın göçmenlik politikalarına karşı durmaya devam etmek, daha sonra da siyasi olarak tek ödemeli sağlık sistemi ve silah kontrolü gibi politikaları savunmak olduğunu belirtmişti.

Seçimler, Cumhuriyetçileri daha da radikalleştirdi

CNNde yer alan haberde, seçimlerin, Cumhuriyetçileri daha da radikalleştirdiği yorumu yapıldı.

Haberde, Cumhuriyetçilerin, Trumpın başkanlık zaferinde önemli yeri olan Midwest ve Rust Belt bölgelerindeki desteği kaybettiğine işaret edilerek, böylelikle ekonomik argümanlarla seçmenlerin desteğini kazanma yönündeki çabanın çok küçük bir unsur olduğunun görüldüğü aktarıldı.

Buna karşılık kıran kırana mücadelenin yaşandığı Teksas ve Floridada Cumhuriyetçilerin kazandığına vurgu yapan Amerikan medyası, buradaki adayların yürüttükleri kampanyaların Trumpın ırkçı ve göçmen düşmanlığını yansıttığını belirtti.

Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar arasında zorlu mücadeleye sahne olan Teksasta Senatör Ted Cruz, Demokrat Beto ORourke karşısında koltuğunu korumayı başardı.

Haberde, demokratların yükselişini simgeleyen Mavi Dalganın da Cumhuriyetçileri daha fazla radikalleştirebileceği ortaya kondu.

Demokratlar Trump yönetimini yakın takibe alacak

ABC News de haberinde, Demokratların, elde ettikleri kazanımla, hala açıklamadığı vergi beyannamesi konusunda Trumpın mahkemeye çağırılmasını sağlamada ümitli olduklarını aktardı. Haberde, böylelikle Demokratların, Trump yönetimini yakın takibe alabileceğine vurgu yapıldı.

The Hillin haberinde, ara seçim sonuçlarının ardından Trumpın Washingtondaki konumunu koruduğunu göstermeye çalıştığı değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, Trumpın seçim sonuçlarının ardından yeni bir siyasi gerçekle yüzleşiyor olduğuna işaret edildi.

Washington Post da ülkedeki ara seçim sonuçlarından sonra Washingtonın siyasi savaşın içine girdiğini belirterek, Demokratların, Trumpı ve yönetimini soruşturmak için gücünü kullanması durumunda bunun taraflar arasında savaşçı bir pozisyon başlatabileceği yorumunda bulundu.

Associated Pressin (AP) haberinde ise ara seçimlerin ardından siber güvenlik yetkililerinin seçimlerin güvenliğini sağlamak için 2020 başkanlık seçimlerine odaklandığı kaydedildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık