sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.6992
  • Euro 35.0395
  • GR ALTIN 2334.1
  • ÇEYREK 3862.8

SIRP YALANLARI

1840'lı yıllardan beri Sırp tarihçilerin Bosna Hersek ve Boşnaklar hakkında yazmakta oldukları yalancı tarihe bir yalan daha eklenmeye çalışılıyor!..

SIRP YALANLARI
  • 28 Eylül 2019, Cumartesi 15:08

Avrupa'nın bilinen en eski yazılı belgesi olan Bosna Beyi Ban Kulin'in beratı (povelja), 29.08.1189'da Bosna Banlığı ile Ragusa Cumhuriyeti (Dubrovnik) arasında, Ragusaların ticari haklarına yönelik yapılan anlaşmanın Sırpça ve Bosnaçitsa (Bosanćica) Alfabesinin de Sırp Alfabesi olduğu yalanı ortaya atıldı.

Bosnalı Sırp Federal yapısı yönetimi altındeki Banya Luka Üniversitesi'nden Sırp tarihçi Zdravko Malbaşa şunu da ekliyor; "Elimizde o dönemlere ait Sırp kralı, Sırp voyvoda ve Sırp beylerine ait benzer 180 kadar belge mevcut."

Biz de soruyoruz !!!

Madem Boşnaklar ve onların beyleri, kralları Sırp imiş ise 1100'lü yıllar ile 1400'lü yıllar arasında bugünkü Bosna Hersek ve Sancak'ta yaşamış Boşnyani (Bošnjani) diye adlandılmış olan Boşnakların atalarının ölülerini gömdükleri ve Steçak (Stećci) denilen oyma mezar taşlarına neden Sırbistan'da da hiç rastlanmıyor ?

Neden 70 bin kadar Steçak mezarlıları Bosna Hersek ve Sancak toprakları ile bu toprakların sınırlarında bulunuyor ?

Neden bu mezar taşları üzerindeki yazılar Sırp Alfabesi olan Kiril Alfabesi ile oyulup yazılmamış ta Boşankların Bosançitsa Alfabesi ile oyularak yazılmış?

Neden Bosna Hersek ve Sancak bölgesindeki Steçaklar üzerinde hiç Sırp, Sırbistan (Srbija) kelimeleri oyularak yazılmamış?

Bilindiği gibi Sırp Kiril Alfabesi iki din adamı (Kiril ve Methodias kardeşler) tarafından 950'li yıllarda Bosançitsa, Latin, Runik ve Grek Alfabelerinden yararlanıp yazılmış, üretilmiştir. Daha önce Sırpların kullandığı bşr alfabeleri yok iken nasıl oluyor da 7. asırda Balkanlar'a gelen Sırplar, Bosna'da 4. asırdan beri özellikle Bodna'daki Gotlar ve İlirler tarafından kullanılmış Bosançitsa Alfabesini kullanmışlar ?

O dönemlerde 180 benzer anlaşmanın Sırp yöneticileri tarafından yapılmış olduğunu söylüyorlar ! İyi de madem Bosançica Alfabesi Sırp Alfabesi imiş neden tek bir tanesi dahi Bosançitsa Alfabesi ile yazılmamış ta hepsi Kiril Alfabesi ile yazılmış?

Ban Kulin Beratı'nın ilk bölümü Latinca, ikinci bölümü ise Bosançitsa ile yazılmış. İlk bölümü "Tanrı ve onun oğlu ve kutsal ruh adına" diye başladığı için Sırpça imiş miş !

Ban Kulin Bosna'daki Manehizm kökenli Bosna Hristiyan Meshebi üyeleri (Bosanska Crkva), Bogomil inancı üyeleri, Katolik tarikatı ve Ortodoks tarikatı üyeleri hatta Türklerin Tengri inancından olan tüm Bosnalıların yöneticisi idi. Bosna Banlık döneminde bile çok dinli bir toplum yapısına sahip idi. Anlaşma yaptığı Dubrovnik Cumhuriyeti Katolik inancından olup resmi dili Latince olan bir devlet idi. Dolayısı ile Ban Kulin bir devlet başkanı olarak o devlete hitaben Katolik inancında bir dua ile Dubrovnik Cumhuriyeti'nin resmi Latin Alfabesinde ama, eski Bosna dilinde ilk bölümünü yazdırmış, ikinci bölümünü ise kendi öz Alfabesi olan Bosançitsa ile özellikle yazdırmıştır.

Sırplık, Sırpça, Sırp alfabesi ile bu belgenin uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Yalancı tarihçilerin iddia ettikleri gibi olsaydı bir bölümünü de Sırpların aynı zamanda kutsal ve milli yazısı olan Kiril Alfabesi ile yazdırırdı. Çünkü Kiril Alfabesi aynı zamanda o tarihlerde Sırp Ortodoks kiliselerinin resmi yazısı idi.

"Sırplar, bugünkü devletleri ve kendilerine ait olmayan topraklara, batılıları ve Hıristiyanları uydurdukları yalanlara inandırarmaları sayesinde sahip oldular." Bu sözü en büyük Sırp düşünürü ve siyasetçisi olan Dobritsa Çosiç (Dobrica Ćosić) söylemiştir.

Aynı politikaları ısrarla devam ettiriyorlar. Elbette artık kimse inanmıyor ama, kendi ırkçı soykırımcı çetnik taraftarlarına ve Sırpların çoğuna milli ve dini duygularını kullanarak inandırıyorlar.

 

Hazırlayan: Nusret SANCAKLI

HABERE AİT RESİMLER

BAYRAMPAŞA'DA GENÇLER İLKNUR BAŞKANLA GECE DÖNERİNDE BULUŞUYOR BAYRAMPAŞA'DA GENÇLER İLKNUR BAŞKANLA GECE DÖNERİNDE BULUŞUYOR

AK PARTİLİ BAŞKAN ADAYLARI KALPLERE DOKUNUYOR! AK PARTİLİ BAŞKAN ADAYLARI KALPLERE DOKUNUYOR!

AK PARTİ BAYRAMPAŞA’DA RUMELİLİ İLKNUR KOVAÇ BAYRAKTAR'LA FARKA GİDECEK! AK PARTİ BAYRAMPAŞA’DA RUMELİLİ İLKNUR KOVAÇ BAYRAKTAR'LA FARKA GİDECEK!

BAYRAMPAŞA'YA 500 YATAKLI DEVLET HASTANESİ BAYRAMPAŞA'YA 500 YATAKLI DEVLET HASTANESİ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık