sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.3416
  • Euro 35.2074
  • GR ALTIN 2246.0
  • ÇEYREK 3694.6

Bosna - Hersek’in BM’ye üye olmasının 27. yıldönümü

27 Yıl önce Birleşmiş Milletler’in binasının önünde Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin kabul edilen ilk zambaklı bayrağı asıldı. 22 Mayıs 1992'de, bundan iki gün önce kabul edilen bir karar uyarınca, Bosna-Hersek dünyanın en büyük organizasyonunun Birleşmiş Milletler’in tam üyesi oldu.

Bosna - Hersek’in  BM’ye üye olmasının 27. yıldönümü
  • 25 Mayıs 2019, Cumartesi 18:09

Bugün Bosna-Hersek'in çağdaş tarihinin en önemli anlarından biri olarak kabul edilmektedir. Aynı gün, Hırvatistan ve Slovenya da Birleşmiş Milletler’e kabul edildiler. 27 yıl önce zamanın BH Dışişleri Bakanı - Haris Silajdžić BM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı ve Devlet Başkanı Aliya Izetbegoviç resepsiyona katıldı. O gün, ilk defa Bosna Hersek'in altı zambaklı bayrağı, New York'ta, BM binasının önünde asılmış oldu. 1990'ların başındaki spesifik koşullarından dolayı yeni devlet sembolleri arayışında Bosna’nın Orta Çağ hanedan işaretlerinin kullanılmasını en uygun olduğu görüşü kabul buldu.

Etnik bölünmelerin olmadığı geçmiş dönemden sembolleri seçerek, yeterince sıkı olan ulusal gerilimleri azaltmak için çaba harcandı. Yeni arması ve bayrağı ile, Bosna Hersek Cumhuriyeti; ulusal, dini veya diğer bölünmelerden bağımsız olarak, tüm Bosnalı insanların barış ve karşılıklı hoşgörü ilkeleriyle çok uluslu bir yapıda gidişatını sürdürecekti. Arması ve bayrağının yapımına katılma davetine Ulusal Müze arkeoloğu Hasan-Mirza Čeman ve tarihçi Tihomir Glavaš, Tarih Enstitüsü'nden Dr. Boris Nilević ve ideal çözümün görsel tasarımının ihtiyaçları için bireysel tasarımcı Zvonimir Bebek yanıt verdiler. Ayrıca, ekibe Saraybosna'daki Felsefe Fakültesi'nden tarih profesörü Enver İmamović de katıldı. Avukat Vedran Hadžović ise uzman grubun koordinatörü ve sekreteri olarak atandı. SR BH Anayasa Mahkemesi adına hukuk müşaviri Kasim Trnka idi. Bosna Hersek'in yeni devlet sembolünün Boşnak Krallığı döneminden bir zambak olduğu, herhangi bir etnik grubu temsil etmediği için belirlendi.

Kral I Tvrtko (14. yy) zamanında bayrak, altın zambak içermekteydi. Ortaçağ’da zambak figürü çok kullanılmıştır. Bosnalılar o zamanlarda zambak motifini kendi mezar taşlarına (Steçak), kendi takımlarında (küpe, kemer) ve dekoratif mimaride kullanmışlardır. Aynı zamanda, uzman grubu, zambakların kökeninin, Igman ve Sutjeska dağlarının eteklerinde yetişen özel, endemik bir Bosnalı alt türlere dayandığına dikkat çekti. Mızrağın, her zamanki savaşçı mızrağıyla değil, stilize bir zambak çiçeğinin tepesi ile bitmesi önerilmektedir. Toplum tarafından kabul edilen ve sevilen zambaklı bayrak, 1992'den 1998 yılına kadar kullanılmıştır.

Dayton Anlaşması'ndan kaynaklı karar ile, Bosna Hersek yetkililerinin de kabul etmesi gereken bayrağının, yeni özellikleri belirlenmek zorunda kalındı. Ancak o zamana kadar "zambaklar"ın kullanılmasına da karar verildi. Ancak, anlaşmaya varılamadığından, yeni tasarlanan bayrak ve arma, 1998 yılında Yüksek Temsilci Carlos Westendorp tarafından dayatma ile kullanıma girdi.

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı

YEŞİLAY VARSA HAYAT VAR YEŞİLAY VARSA HAYAT VAR

YEŞİLAY HAFTASI ORYANTİRİNG YARIŞMASI YEŞİLAY HAFTASI ORYANTİRİNG YARIŞMASI

BAYRAMPAŞA MİLLET BAHÇESİ GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE AÇILDI BAYRAMPAŞA MİLLET BAHÇESİ GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE AÇILDI

BAYRAMPAŞA SEVDASI GÖNÜLLERE NAKŞEDİLECEK BAYRAMPAŞA SEVDASI GÖNÜLLERE NAKŞEDİLECEK

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık