sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.3687
  • Euro 34.8022
  • GR ALTIN 2439.7
  • ÇEYREK 4013.1

Mevlana ve Sultan Abdülhamit Han Dünya Belleği listesine aday

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, 10 ülkenin katılımıyla uluslararası toplumun çok güçlü, görkemli bir Dünya Belleği dosyasını Mevlana Külliyatı olarak sunmak üzere çalışıyoruz. dedi.

Mevlana ve Sultan Abdülhamit Han Dünya Belleği listesine aday
  • 05 Kasım 2018, Pazartesi 14:00

ANKARA (AA) BURCU ÇALIK Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Dünya Belleği Programına Mevlana Külliyatı ve Sultan Abdülhamit Hanın fotoğraf arşivini sunmak üzere çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en son Göbeklitepe ile birlikte Türkiyenin toplam 17 mirasının UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedildiğini anlattı.

Türkiyenin bir kavşak ülkesi konumunda bulunduğuna, geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığına işaret eden Oğuz, Göbeklitepe 12 bin yıllık bir tarih, 6 yıl önce kaydettirdiğimiz Çatalhöyük ise 10 bin yıllık. Türkiye, şu ana kadar Dünya Miras Listesine kaydedilmiş bütün mirasların tarih olarak en eskilerine sahip, çok önemli bir yerdeyiz. değerlendirmesini yaptı.

Türkiyenin 1983te UNESCO komitesine girmesine karşın, o tarihten bu yana ancak 17 mirası listeye aldırabildiğini dile getiren Oğuz, Türkiyeden görece daha az mirasa sahip olan Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya gibi ülkelerin 4050 mirası varken, bizim 17 mirasımız var. Biz geçmiş yıllarda bize tanınan kotaları doğru kullanmamışız, ödevlerimizi yapmamışız. dedi.

Geçmişte kurumların ilgisinin de toplumsal farkındalığın da az olduğunu aktaran Oğuz, Son 1012 yılı UNESCOda bize ayrılan kotayı hiçbir yılda boş geçirmemek üzere kullandık. 17 mirasın listeye kaydettirilmesini son 810 yılda her yıl miras sunarak ve kabul ettirerek sağladık. Yani 78 mirasımız vardı, uzun yıllardan sonra 17 mirasa böylece çıkabildik. şeklinde konuştu.

En çok mirasa sahip 5 ülkeden biriyiz

Türkiyenin UNESCOdaki ikinci miras alanının Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi olduğunu anımsatan Oğuz, bu alanda da 16 mirasın bulunduğunu kaydetti.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde dünyada en çok mirasa sahip olan 5 ülkeden biriyiz. diyen Oğuz, savaş, afet gibi nedenlerle kaybolma riski olan eserlerin dijitalleştirilip korunmasının amaçlandığı UNESCO Dünya Belleği Programına da şu ana kadar Türkiyeden toplam 7 eserin kaydedildiğini bildirdi.

Oğuz, artık bu konuda her alanda toplumsal farkındalığın arttığına işaret etti.

Ellerinde Mevlana Külliyatından yazma eser olanları davet ettik

Dünya Belleği Programına ilişkin yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını bildiren Oğuz, şunları kaydetti:

10 ülkenin katılımıyla Mevlana Külliyatını Dünya Belleği Programına sunmak üzere ilk toplantımızı Antalyada yapmıştık. Onun çalışmaları sürüyor. İçinde Bulgaristan, Almanya, İran, Afganistan ve Türkiyenin bulunduğu 10 ülke. Ellerinde Mevlana Külliyatından yazma eser olanları davet ettik. Onların katılımlarıyla uluslararası toplumun çok güçlü, görkemli bir Dünya Belleği dosyasını Mevlana Külliyatı olarak sunmak üzere çalışıyoruz.

Bir de henüz çalışmaları resmiyet kazanmadı ama Sultan Abdülhamit Hanın çok zengin bir fotoğraf arşivi var. Onu da Dünya Belleğine sunma girişimlerimiz devam ediyor.

Oğuz, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine aralık ayındaki toplantı sonucunda Dede Korkut Anlatı Geleneğinin, gelecek yıl ise Türk Okçuluğunun kaydedilmesini beklediklerini söyledi.

Kızılırmak Deltası tarihe geçmeye hazırlanıyor

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz, Üzülerek söylüyorum ki Türkiye olarak şu ana kadar hiçbir doğal mirasımızı UNESCO Dünya Miras Listesine kaydettiremedik. Kızılırmak Deltası, 2019un temmuz ayında görüşülecek ve umarım kabul edilecek. Böylece ilk doğal mirasımız da Kızılırmak Deltası olarak tarihe geçecek. diye konuştu.

Oğuz, aynı dönemde Mudurnu Tarihi Kent Alanının da kültürel miras olarak Dünya Miras Listesine adaylığının görüşüleceğini kaydetti.

Prof. Dr. Öcal Oğuz ayrıca Türkiyede UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Büyük Buluşmasının dördüncüsünün 1618 Kasımda Antalyada yapılacağını bildirdi.

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık