Uyuşturucuyla mücadele verileri çeşitlendirilecek

Türkiyede uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin her türlü verinin toplandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında kurulan sistem sayesinde, mevcut verilerin kalite ve çeşitliliği artırılacak.

Yerel Gerçek

ANKARA (AA) Türkiyede uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin her türlü verinin toplandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında kurulan sistemle mevcut verilerin kalite ve çeşitliliği artırılacak.

Türkiyede uyuşturucuyla mücadelede yürütülen tüm çalışmalara ilişkin veriler, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (NDB) Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Şube Müdürlüğünde toplanıyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanıp 2014te yürürlüğe giren anlaşma doğrultusunda, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin (EMCDDA) Türkiyedeki temas noktası olan NDBnin verileri, sadece ulusal değil Birleşmiş Milletler ve EMCDDA gibi örgütlerin hazırladığı uluslararası raporlarda da kullanılıyor.

NDB, 20162018 Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında, Ulusal Uyuşturucu Karar Destek Sistemi (UKDS) kurulması için yetkilendirildi.

Bu kapsamda AB fonlarından 3 milyon avro bütçeli TUBİMin Veri Toplama Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi hazırlandı.

Avrupa Komisyonunca kabul edilen ve 20182023 Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planında da yer alan proje, tedarik ve eşleştirme bileşenlerinden oluşuyor.

Bütçenin bir milyon avrosu yazılım, donanım ve teknik cihazlara, 2 milyon avrosu ise eğitim, mevzuat, çalıştay ve toplantı gibi faaliyetlere harcanacak.

Eş ülke Romanya

Türkiye ve Romanya arasında 29 Haziran 2018de imzalanan sözleşme doğrultusunda bir çalışma ofisi kuruldu ve projenin eşleştirme ayağının uygulama süreci başlatıldı.

TUBİMin veri toplama kapasitesinin güçlendirilmesi amacını taşıyan eşleştirme sayesinde ulusal ve uluslararası uzmanlar bir araya getirilecek, mevcut verilerin kalite ve çeşitliliği artırılacak.

Proje sonunda, diğer ülkelerin model olarak alabileceği etkin bir Ulusal Uyuşturucu Karar Destek Sisteminin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Eş zamanlı veri akışı olacak

Projenin 2 yıl boyunca uygulanmasıyla veri toplama sistemi hususunda mevzuat hayata geçirilecek ve NDBye eş zamanlı veri akışı sağlayan sistem kurulmuş olacak.

Veri sağlayıcı kurumların, sağlam bir veri toplama sistemine sahip olmalarına imkan tanıyacak uygulamayla Erken Uyarı Sistemine proaktif veri girişi sağlanacak.