Prof. Dr. Şengör: Fay hattının hareket etmemesi tehlikeli bir durum

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Celal Şengör de dün akşam HaberTürk TV'de katıldığı programda, Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda fay hattının hareket etmemesini "tehlikeli bir durum"…

Yerel Gerçek

Şengör, "Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda mikrodeprem bile yok. Çok az var. Bu fayın kilitlendiğini gösteriyor. Deprem olmaması demek mutlaka kilitlendiği anlamına gelmez. Fakat deniz altında yapılan çalışmalar gösterdi ki; hareket etmiyor bu fay. Bu çok tehlikeli. Büyük İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak. Büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz ama sınır vererek" dedi.

İTÜ Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Ziyadin Çakır da dün yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremi "1999'dan beri beklenen İstanbul depremini etkileyen ve öne çeken en büyük deprem" olarak nitelendirdi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, Silivri açıklarında yaşanan depremlerin yerkabuğunun kırmak için yereli bir güç birikimi sağlamadığını ancak bunun "ben seni uyarıyorum, daha büyük bir deprem yapacağım" demek anlamına geldiğini söyledi.

İTÜ: Depremler durumun kritikliğini gösteriyor

İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) göre, bu hafta içinde meydana gelen 4,6 ve 5,7 büyüklüğündeki iki depremin "tam kilitli" Kumburgaz bölümünün uç bölümünde olması durumun kritikliğini gösteriyor.

Açıklamada, "Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir" denildi.

Marmara Denizi'nde depremle ilgili uzun yıllar birçok araştırmaya imza atan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür de Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Silivri açıklarında yaşanan depremlerin, kırılması beklenen bölümün batı ucunda olmasının bu koldaki dinamikleri etkileyebileceğini söyledi.

Görür, "Beklenen deprem ne zaman olur? (bunu bilemeyiz. Daha önce söyledik 2029'a kadar her an olma şansı %50'den fazla. 5-10 sene ileri geri oynayabilir). Ancak son depremler beklenen depremi öne çekmiş olabilir. 4) Kimi bilim adamları şu tarihe kadar deprem olmaz diyor (bunu hiçbir bilim adamı diyemez, itibar etmeyin). 5) Bu gece deprem olacak diyorlar, olur mu? (Bunu söylemek zır cahillik), 6) Biz ne önlem alabiliriz? (evinizin deprem güvenliğini ölçtürün, evinizi deprem güvenli döşeyin, büyük eşyalarınızı sabitleyin, deprem çantası oluşturun" dedi.