sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.367
  • Euro 35.1344
  • GR ALTIN 2324.4
  • ÇEYREK 3823.6

MERKEZEFENDİ GELENEKSEL TIP FESTİVALİ BAŞLADI

Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen “Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali”nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve İstanbul Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkanvekili Yardımcısı Hasan Turan’ın katılımıyla gerçekleşti.

MERKEZEFENDİ GELENEKSEL TIP FESTİVALİ BAŞLADI
  • 12 Haziran 2022, Pazar 20:47

Zeytinburnu Belediyesi’nin 22 yıldır düzenlediği ve gelenekselleşen Merkezefendi Tıp Festivali’nin 23’üncüsü mesir macunu dağıtımı ve Sakiler konseriyle başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkanvekili Yardımcısı Hasan TuranZeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve Zeytinburnu Kaymakamı Zekeriya GüneyMerkezefendi konser alanını dolduran vatandaşlara festivalin gelenekselleşen ikramı mesir macunu dağıtımında bulundular.

BAKAN VARANK: “ZEYTİNBURNU’NUN DEĞİŞİMİNİ ANLATMAYA SAYFALAR YETMEZ”
Festivalin açılış töreninde bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankZeytinburnu Belediyesi tarafından 23’sü düzenlenen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali’nin, modern tıbbın başlangıcı diyebileceğimiz geleneksel tıptan ilham alarak, tıbbın kökenlerine inen, bitki ilminin insan sağlığındaki önemini ele alan bir festival olduğuna dikkat çekerek, “9 gün boyunca sürecek olan bu festivalin, geleneksel tıpta bitki ile tedavi yöntemlerini anlatan seminer, atölye, söyleşi gibi önemli etkinlikleri olacak. Aynı zamanda festival boyunca düzenlenecek konserler ile eğleneceğiz. Ben tüm İstanbulluları bu festivale katılmaya, hem öğrenip hem eğlenmeye davet ediyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Gönül Belediyeciliği’ yaklaşımına atıfta bulunarak, Zeytinburnu Belediyesi’nin buna en somut örneği oluşturduğuna değinen Bakan Varank, “Zeytinburnu Belediyesi ‘Gönül Belediyeciliği’nin en iyi örneklerinden bir tanesidir. Yapılan işlerle bunu çok iyi gözlemleyebiliyoruz. Biz bu ilçenin nerelerden nereye geldiğini çok iyi biliyoruz. Anlatmaya kalksak saymakla bitmez. İşte burada, yanında bulunduğumuz Millet Kıraathanesi Türkiye’ye örnek olmuş bir çalışmadır. Bu Millet Kıraathanesi Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’de başlattığı Millet Kıraathaneleri projesinin ilkini oluşturuyor. Bu hizmet Türkiye’ye buradan yayıldı. Zeytinburnu’nda Türkiye’nin en büyük ve en modern buz pistlerinden bir tanesi var, Zeytinburnu Millet Bahçesi tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir Millet Bahçesi, keza Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Türkiye’de örneği zor bulunacak bir yer. Belediyemizin bu vizyonunun sizlerin yetkisiyle uzun dönem devam etmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

BAŞKAN ARISOY: “TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENEN BİTKİLERİ YETİŞTİRDİK”
Bundan 23 yıl önce, bitkilerin dilinden anlayan ve insanlara şifa veren yüce gönüllü insan Merkez Efendi’den ilham alarak bu festivalin temellerini attıklarını kaydeden Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy, tıbbi bitkiler konusunda bir şuur oluşmasına katkıda bulunmak üzere 2003 yılında festival alanına yakın bölgede Türkiye’nin ilk tıbbi bitki bahçesinin temelini attıklarını, 2005 yılında hizmete giren bahçede bugün 700’ü aşkın bitki türünün yetiştiğini belirtti.
“Bazı bitki türleri Türkiye’ye Tıbbi Bitkiler Bahçe’mizden yayıldı. Bugüne kadar yüzlerce öğrenci burada staj yaptı, gönüllü bahçıvanlar eğitim gördü. Tezlere, öğrenci projelerine destek verildi. Sağlık Çevre Okulu adı altında yürütülen kurs, seminer ve atölyelerden yüzlerce kişi faydalandı.” diyen Başkan Arısoy konuşmasına şöyle devam etti: “İlk Osmanlıca tıp yazmaları günümüz diline çevrilerek yayınlandı. Kitaplar, dergiler çıkarıldı. Bazı üniversitelerin öğrencilerine protokol çerçevesinde eğitim verildi. Yurdun farklı yerlerinde benzer projelerin hayata geçirilmesi için pek çok kuruma danışmanlık, proje ve materyal desteği sağlandı. Tıbbi bitkilerin gündemimize yerleşmesinde ve fitoterapinin sağlık sistemimizin bir parçası haline gelmesinde Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi büyük rol oynadı. Önümüzdeki yıllar da inşallah aynı ciddiyetle tıbbi bitkiler ve geleneksel tıp konusundaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali 22 yılda geleneksel tıpla ilgili sergilere, çok sayıda seminer ve atölye çalışmasına, çocuk programlarına, Bitkilerle Tedavi Sempozyumuna, Sağlık Tarihi ve Müzeciliği Sempozyumlarına, bitkisel ürün fuarlarına ev sahipliği yaptı. Pandemi döneminde dahi -online şeklinde bile olsa- festivalimizi sürdürdük.”

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ 9 GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK
23. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali önümüzdeki 9 gün boyunca her akşam farklı bir etkinlikle Zeytinburnulularla buluşacak. Festival; Geleneksel Yemek Yarışması, Merkez Efendi’yi Anma Gecesi, Yenikapı Mevlevihanesi’nde Mevlevi Mukabelesi, Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde her gün yapılacak, atölye, seminer ve çocuk etkinlikleri, 15 Temmuz Meydanı ve Merkezefendi’de düzenlenecek konserlere ev sahipliği yapacak. Merkezefendi konserlerinde Sakiler, Rumeli Orhan & Kemal, Cengiz Özkan, Ekin Uzunlar sahne alırken, 15 Temmuz Meydanı’nda ise Murat Dalkılıç, Buray ve Eypio Zeytinburnululara müzik ziyafeti sunacak.

Tüm Festival Programı İçin Buraya Tıklayın..!

 

BAYRAMPAŞA'DA GENÇLER İLKNUR BAŞKANLA GECE DÖNERİNDE BULUŞUYOR BAYRAMPAŞA'DA GENÇLER İLKNUR BAŞKANLA GECE DÖNERİNDE BULUŞUYOR

AK PARTİLİ BAŞKAN ADAYLARI KALPLERE DOKUNUYOR! AK PARTİLİ BAŞKAN ADAYLARI KALPLERE DOKUNUYOR!

AK PARTİ BAYRAMPAŞA’DA RUMELİLİ İLKNUR KOVAÇ BAYRAKTAR'LA FARKA GİDECEK! AK PARTİ BAYRAMPAŞA’DA RUMELİLİ İLKNUR KOVAÇ BAYRAKTAR'LA FARKA GİDECEK!

BAYRAMPAŞA'YA 500 YATAKLI DEVLET HASTANESİ BAYRAMPAŞA'YA 500 YATAKLI DEVLET HASTANESİ

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık