sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.5259
  • Euro 34.9911
  • GR ALTIN 2424.6
  • ÇEYREK 3989.4

KİSTİK FİBROS HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

"Nadir Hastalıklar" programında kistik fibrozis hastalığını anlatan Uzm. Dr. Esra Karaaslan, ülkemizde her 3 bin doğumda bir görülen bu hastalığın nasıl geliştiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

KİSTİK FİBROS HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
  • 14 Ocak 2020, Salı 15:35

Esenler Belediyesi’nin Medipol Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği ve toplumda nadir görülen hastalıkların uzman doktorlar tarafından hastalığın tanıtılması ve hastaların hayatını kolaylaştıracak bilgilerin verildiği  “Nadir Hastalıklar” programı, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programda konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karaaslan, genetik geçiş gösteren ve sonuçları itibariyle son derece önemli bir sağlık sorunu olan kistik fibrozis hastalığıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi.

 

AKCİĞERLERE TUTUNUP SOLUNUMU ETKİLER

Esenler Medipol Hastanesi’nde görev yapan Uzm.Dr. Esra Karaaslan, ülkemizde her 3 bin doğumda bir görülen kistik fibrozis hastalığıyla ilgili toplumun farkındalığını artırmak ve hastalığı tanımak için seminer verdi. Konuşmasında kistik fibrozis hastalığının kalıtsal ve kompleks bir metabolik hastalık olduğuna değinen Karaaslan, “Kistik fibrozisli kişilerde vücudumuzdaki tüm salgı bezlerinde su ve elektrolit geçişlerinden sorumlu olan bir protein yeterli miktarda bulunmaz. Sonuç olarak salgı ve ter bezlerinde işlevsel bozukluk meydana gelir ve buralarda tıkanmalar oluşur. Hastalık en fazla akciğerlere tutunur ve solunum sistemini etkiler. Doğumda akciğerler normal gibi görünür; ama daha sonra gen problemi olan kişilerde bronşlardaki mukus sıvısı koyulaşır. Bu sıvı dışarı atılamayınca ve üzerine enfeksiyon da eklenince solunum yollarında çok fazla inflamasyon ortaya çıkar. Daha sonra ilerleyici bir akciğer hasarı, akciğer fonksiyonlarında bozulma ve solunum yetmezliği görülür. Uygun tedavi edilmezse hastalık daha dirençli bir hale geliyor ve akciğer normal işlevini yerine getiremez. Tekrarlayan sinüzitler, kronik öksürükler, akciğer hasarı hastalığın göstergelerinden bazılarıdır.” şeklinde konuştu.

 

TEDAVİ YOLLARI NELER?

Kistik fibroz hastalığında ilk olarak solunum sistemine yönelik bir tedavi yapıldığını aktaran Karaaslan, “Çeşitli antibiyotik tedavilerine ek olarak diğer ilaçlardan da yararlanılıyor. Hastalıkta balgam oluşumunun temizlenmesi gerekiyor. Bunun için hem antibiyotik hem de ilaç halinde tuzlu su kullanıyoruz. Yapılan yeni tedavilerle beraber, kistik fibrozis hastalarının yaşam kalitesinde iyileştirmeler gerçekleşiyor.  Ayrıca hastanın beslenmesinde belirli bir diyete uyulması gerekiyor. Ek olarak vücuttan fazlaca atılan tuz ve vitaminler, hastaya ilave olarak veriliyor.” dedi.

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık