sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.5749
  • Euro 34.8709
  • GR ALTIN 2431.8
  • ÇEYREK 4003.9

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 10 Yıl Görev Yaptığı Caminin Açılışını Yaptı

Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami’nin açılışı yapıldı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 10 Yıl Görev Yaptığı Caminin Açılışını Yaptı
  • 22 Temmuz 2019, Pazartesi 13:35

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, öğrencilik yıllarında görev yaptığı ve yıkılıp yeniden yapılan Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami’nin açılışını yaptı. Cuma namazını bu camide kılan Erbaş Cuma hutbesini de okudu.

Aynı anda yaklaşık bin 200 kişinin ibadet edebileceği Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Camii, Vatan Caddesi’nin yapımı sırasında yapılan imar çalışmalarında kaldırıldığı tahmin edilen Akşemsettin Mahallesi Kocasinan Caddesi üzerinde yer alan Parmakkapı Kadıasker (Kazasker) Mehmet Efendi Cami daha sonra hayırsever vatandaşlar tarafından yeniden yapıldı. Ancak 2013 yılında depreme dayanıksız olduğu için yıkılan Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami, Fatih Belediyesi’nin projelendirmesi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılarak ibadete açıldı.

Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Cami, Cuma namazı ile birlikte Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Fatih Kaymakamı Kaan Peker, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Ak Parti Fatih İlçe Başkanı Orhan Narin ve cami cemaati ile birlikte resmi açılışı yapıldı. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, beraberindekilerle birlikte Cuma namazını da açılışını yaptığı camide kıldı. Cuma hutbesinde cemaate seslenen Erbaş, İslam dininde Cuma gününün ve Cuma namazının önemini anlatan bir konuşma yaptı.

“Köyüme, mahalleme gelir gibi camiye geliyorum”

10 yıl görev yaptığı Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Camii’nin kendi hayatında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Erbaş şöyle konuştu: “Bu camide İlahiyat Fakültesi öğrencilik dönemimi, yüksek lisans dönemimi ve doktora dönemimi tamamlamak nasip oldu, yani burada doktoramı bitirip ondan sonra Sakarya Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başladım. Tabi bizim için sanki çocukluğumun geçtiği yer, kendi köyüme mahalleme gelir gibi bu camiye geliyorum. Ben yeniden tüm camilerimizin sadece bu camimiz için demiyorum tüm camilerimizin çocuklarla ve gençlerle, herkesin camilere gelmesini namazlarını cemaatle kılmalarını arzu ediyorum. Rabb'im camilerimizden ezan sesini eksik etmesin. İnşallah bu açılışını yaptığımız camimiz uzun süre milletimize hizmet eder.” dedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş cami açılışı öncesi Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ı makamında ziyaret etti. Erbaş ziyaret sonunda Başkan Turan’a Kuran-ı Kerim hediye etti. Başkan Turan da, Başkan Erbaş’a, Fatih Belediyesi’nin yayınlarından ‘Kitabelerin Kitabı Fatih’ isimli eseri hediye etti.

Parmakkapı Kazasker Mehmet Efendi Camii tarihçesi

1453 yılında Kazasker (Kadıasker) Mehmet Efendi tarafından yaptırılan ve 1766 yılındaki deprem sonucu yıkılan mescid aynı yıl Mustafa Ağa tarafından tekrar yaptırıldı. 1918 yılında çıkan bir yangında tamamen tahrip olan mescid  yeniden yapıldı. Daha sonra bu mescid Vatan Caddesi yapımı sırasında kaldırılmasının ardından hayırsever vatandaşlar tarafından 1960 yılından sonra yenide yapıldı. 1999 depreminde almış olduğu hasar ve genel statik durumundan dolayı 2013 yılında depreme dayanıksız raporu alarak, belediye tarafından yıkıldı. Fatih Belediyesi tarafından geleneksel Osmanlı mimari izlerini taşıyarak tasarlanan cami, çevresindeki kamu yapılarının ve halkın ibadet ihtiyacına karşılık verebilecek büyüklükte ve konumda yapılması için planlandı. Hazırlanan projenin kurul onayının ardından Cami, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşası gerçekleştirildi. Caminin avlusunda, mihrabında ve minberinde Marmara Mermeri kullanılırken, minberde ahşap bir vaaz kürsüsü ile ahşap müezzin kürsüsü yer almaktadır.

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık