sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.5748
  • Euro 35.0319
  • GR ALTIN 2435.1
  • ÇEYREK 4006.2

Trumpın yakın çevresinde yaprak dökümü devam ediyor

Kabine ve yakın çalışma ekibinde yaptığı değişikliklerle dikkati çeken ABD BaşkanıTrump, son olarak Adalet Bakanı Jeff Sessionsın istifasını kabul etti.

Trumpın yakın çevresinde yaprak dökümü devam ediyor
  • 08 Kasım 2018, Perşembe 15:00

WASHINGTON (AA) Görevinin ilk iki yılında kabinesinde ve yakın çalışma ekibinde onlarca değişiklik yapan ABD Başkanı Donald Trump, son olarak ABD Adalet Bakanı Jeff Sessionsın istifasını kabul ederek, çalışma ekibindeki yakın isimlerden birini daha kaybetti.

Trump, birçok ekip arkadaşında olduğu gibi Sessionsın istifasını da Twitter hesabından duyurdu. ABD Başkanı Twitterda Adalet Bakanı Jeff Sessionsa, görevinden dolayı teşekkür ederiz ve kendisine iyi niyet dileklerimizi sunarız. Bu göreve kalıcı olarak kimin atanacağı ileri bir tarihte belirlenecektir. paylaşımında bulundu.

Başkan Trump, bir süredir kamuoyu önünde eleştirdiği Sessionsı, 2016da yapılan ABD seçimlerine Rusyanın müdahalesiyle ilgili soruşturmadaki tavrı nedeniyle hedef tahtasına koymuştu.

Sessionsdan neredeyse bir ay önce 9 Ekimde de ABDnin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley istifa etmişti.

Trump, Haleyin istifasını Twitter üzerinden duyurmak yerine Beyaz Saraydaki ortak basın açıklamasıyla ilan etmişti.

Yakın ekibinde yaprak dökümü sürüyor

İki yıldan az sürede gerek istifa gerekse kovulma şeklinde yakın çalışma ekibindeki birçok isme veda eden Trump, toplamda en kısa süre içinde en fazla kabine üyesi değişikliği yapan başkanlardan biri olarak şimdiden Amerikan siyaset tarihine geçti.

Trump, en fazla değişikliği, en yakın çevresindeki koltuklardan birisi olan Ulusal Güvenlik Danışmanlığında yaptı.

Bu göreve ilk olarak seçim çalışmalarındaki en yakın isimlerden biri olan Michael Flynni 20 Ocak 2017 tarihinde getiren Trump, henüz ilk ayın sonunda Flynnin istifasını kabul etmek zorunda kaldı.

Flynn, göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görüştüğü iddialarının ardından yapılan baskılar sonrasında 13 Şubat 2017de görevinden istifa etti.

Trump daha sonra bu göreve 20 Şubat 2017de Korgeneral Herbert Raymond McMasterı getirdi. McMaster bu görevde 1 yılı aşkın süre kaldıktan sonra bu yıl 9 Nisanda Trump tarafından görevden alındı.

Trump, McMaster’dan boşalan göreve ise aynı gün neomuhafazakar bir isim olarak bilinen ve George Bush döneminde ABDnin BM Daimi Temsilciliği görevini de yapan John Boltonı atadı.

Dışişleri Bakanlığında Tillerson yerine Pompeo

Öte yandan Trumpın ilk kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevine atadığı eski Exxon Mobil Üst Düzey Yöneticisi Rex Tillerson, kabinede bir yılı aşkın süre görev yaptı.

Trump ile özellikle Kuzey Kore ve Körfez ülkeleri politikalarında sık sık çatışan Tillerson, yine Başkan Trump tarafından bu yıl 13 Martta görevinden alındı. Trump, Tillersonın yerine İran karşıtlığıyla tanınan ve o tarihte CIA Direktörlüğü görevini yürüten Mike Pompeoyu getirdi.

FBI Direktörü Comeyi kovdu

Kabine değişikliğinde adeta bir rekora imza atan Trumpın belki de en dikkati çeken adımlarından birisi ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comeyi görevden alması oldu.

Trumpın Rusya ile ilişkisine yönelik soruşturmayı da yürüten Comeyin 9 Mayıs 2017de görevine son verilmesi, Amerikan kamuoyunda zaten var olan TrumpRusya soruşturması tartışmasını iyice alevlendirdi.

Comeyin yerine ise 2 Ağustosta Christopher Wray getirildi.

Beyaz Saraya sözcü dayanmıyor

Beyaz Sarayın ilk Basın Sözcüsü olan Sean Spicer, görevinin ilk gününde adeta Washington basınına karşı bir savaş başlattı.

İlk basın toplantısına yaklaşık iki saat geç gelen Spicer, soru almadan sadece Trumpın yemin törenine katılan kalabalık hakkında basının yaptığı asılsız haberlerden dolayı gazetecileri azarlayarak kürsüyü terk etti.

Basın mensuplarıyla yıldızı bir daha barışmayan Spicer, belki de Trump yönetimi içerisinde en fazla dalga geçilen isim haline geldi.

Sözcü Spicer, Trumpın New Yorktan finansçı arkadaşı Anthony Scaramucciyi Beyaz Saray İletişim Direktörlüğü görevine getirmesinin ardından 21 Temmuz 2017de istifa ettiğini açıkladı. Spicer görevi bıraktığında sadece 182 gündür Beyaz Sarayda çalışıyordu.

Spicer tartışması bitmeden Scaramucci de sadece 10. gününde görevinden alınarak yerine halen bu görevi sürdüren Sarah Sanders getirildi.

Özel kalem müdürünü ve birçok danışmanını da değiştirdi

Trumpın eski Özel Kalem Müdürü Reince Priebus da 28 Temmuz 2017de koltuğundan ayrılırken, o günlerde Trumpın kabinesinde İç Güvenlik Bakanı olan John Kelly 3 gün sonra onun yerine atandı.

Washingtonda ırkçı söylemleriyle tartışmalara neden olan Trumpın baş stratejisti ve belki de Trumpın seçimleri kazanmasındaki en önemli isimlerden biri olan Steve Bannon ise 19 Ağustosta görevinden ayrıldı.

Bannon gibi aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Trumpın danışmanı Sebastian Gorka da ağustos ayının son günlerinde Beyaz Saraya veda etti.

Price, kabineden ayrılan ilk bakan oldu

Sağlık Bakanı Tom Price, yüksek seyahat harcamalarının ortaya çıkması üzerine kamuoyunda artan baskılara dayanamayıp 29 Eylül 2017de görevinden istifa etti. Price, Trump yönetiminden ayrılan ilk bakan olarak kayıtlara geçti.

Trumpın ikinci iletişim direktörü ve en uzun süre Trumpın yanında görev yapan yardımcısı Hope Hicks de bu yıl 28 Şubatta görevinden ayrıldı.

Kendisine yapılan baskılardan ya da görüş farklılıklarından dolayı çevresinde sık sık değişikliğe giden Trump’ın Oval Ofiste 20 Ocak 2017de göreve başladığında ilk icraatlarından biri Adalet Bakanlığı görevini vekaleten yürüten Sally Yatesin görevine son vermek oldu.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık