sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.5038
  • Euro 34.7826
  • GR ALTIN 2499.5
  • ÇEYREK 4113.0

Hayatını insanları güldürmeye adayan oyuncu: Nejat Uygur

Tiyatro formundaki televizyon programlarıyla sahneleri evlere taşıyan Nejat Uygur, vefatının 5. yılında anılıyor.

Hayatını insanları güldürmeye adayan oyuncu: Nejat Uygur
  • 17 Kasım 2018, Cumartesi 15:00

İSTANBUL Musa Alcan

Tuluat tiyatrosunun son ustalarından Nejat Uygur, vefatının 5. yılında anılıyor.

Kiliste 1927de dünyaya gelen ve subay babasıyla öğretmen annesinin işleri nedeniyle Anadoluyu dolaşan Uygur, tiyatroya Siirt, Ezine ve İntepedeki okullarda tamamladığı ilkokul yıllarında yer aldığı müsamerelerle başladı.

Uygur, Sarıyer, Çanakkale ve Manisada ortaokulu tamamladıktan sonra girdiği İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin Heykel Bölümünü bitiremedi.

Sarıyer Halkevinde 1943te başladığı boks sporunun yanında atletizm, su topu ve binicilikle de ilgilenen usta oyuncu, çocukluk hayali pilotluk olsa da ABDye gitmek arzusuyla liman cüzdanı çıkardı, gemici oldu, seyahatlere gitti.

1949da profesyonel tiyatroya

Onun için bir tutkuya dönüşen güldürme isteği, Uygurun tiyatroyla arasındaki sağlam bağların kaynağı oldu ve komedi ustası, bir dönem Sarıyer Halkevi ile Avni Dilligil Tiyatrosunda amatör oyunculuk yaptı.

Nejat Uygur Tiyatrosunu 1949da kuran ve profesyonel oyunculuğa adım atan Uygur, 1950de Necla Hanım ile hayatını birleştirdi ve on üç yıl süren Anadolu turneleri sürecinde Ahmet, Süheyl, Süha, Kemal ve Behzat isminde 5 çocukları oldu.

Uygur, tiyatro formundaki televizyon programlarıyla sahneleri evlere taşıyarak, Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulundu.

Kitap için uykusuz geceler

Altmış yılı aşkın bir süre boyunca tiyatroya ailesiyle birlikte hizmet eden ve kendisini insanları güldürmeye adayan Nejat Uygur, Türk temaşa sanatı geleneğinde kendine özgü bir tavır geliştirdi.

Kitap okumaktan uzak duramayan ve bu uğurda uykusuz geceler geçiren sanatçı, her rolünde içindeki çocuktan bir parça sergiledi.

Uygur, tiplemeleri, söze dayanan oyunculuğu ve güncel siyasal olayları sahneye taşıma tarzıyla dikkatleri çekerken, Anadoluyu karış karış dolaşmasının yanı sıra ABD ve Avrupada da oyunlar sergiledi.

1998de Devlet Sanatçısı oldu

Nejat Uygur, Cibali Karakolu, Zamsalak, Aman Özal Duymasın, Hastane mi Kestane mi?, Minti Minti, Hanedan, Benim Annem Evden Neden Kaçtı, Şeytandan 29 Gün Evvel Doğan Çocuk, Hey Amigo Ver Salata, Ümit mi Simit mi?, Alo Orası Tımarhane mi?, Sizinki Can Da Bizimki Patlıcan mı?, Miğferine Çiçek Eken Asker ve Kaynanatör gibi birçok oyunun yanı sıra Cafer Bey, Cafer Bey İyi, Fakir ve Kibar, Caferin Nargilesi, Vizontele Tuuba ve Beyaz Melek filmlerinde rol aldı.

Devlet Sanatçısı unvanını 1998de alan ve sanat yaşamı boyunca pek çok kez ödüle layık görülen Nejat Uygur, Ankarada 2007de katıldığı bir festivalden İstanbula dönerken beyin damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle kısmi felç geçirdi.

Uzun süren tedavisi boyunca hayat enerjisinden hiçbir şey yitirmeyen Nejat Uygur, 18 Kasım 2013te İstanbulda solunum yetmezliği nedeniyle vefat etti ve cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık