sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.4279
  • Euro 35.6
  • GR ALTIN 2325.9
  • ÇEYREK 3831.7

Duyamadıkları çekiç sesiyle bakıra 'hayat' veriyorlar

Elazığ'da okulda aldıkları eğitimle unutulmaya yüz tutmuş bakır rölyef sanatını büyük bir ustalıkla icra eden işitme engelli öğrencilerin yaptığı kabartma tablolar beğeni topluyor.

Duyamadıkları çekiç sesiyle bakıra 'hayat' veriyorlar
  • 14 Ocak 2019, Pazartesi 14:00

ELAZIĞ (AA) İSMAİL ŞEN Elazığ'da okullarında aldıkları eğitimle unutulmaya yüz tutmuş bakır rölyef sanatını büyük bir ustalıkla icra eden işitme engelli öğrenciler, duyamadıkları çekiç sesiyle bakıra adeta "hayat" veriyor.

Elazığ Özel Eğitim Meslek Lisesi'nin işitme engelli öğrencileri, örgün eğitimin yanı sıra hem meslek edinmeleri hem de üretime katkı sağlamaları amacıyla okul bünyesinde açılan atölyelerde öğretmenleri eşliğinde başta bakır rölyef olmak üzere filografi, seramik ve ahşap işlemeciliği gibi el sanatlarını öğreniyor.

Bu derslerde, usta öğreticiler eşleğinde ellerine aldıkları çekiç ve diğer malzemelerle bakır levhayı istenilen resim ya da motife göre kabartmak suretiyle rölyef tablolar yapan öğrenciler, böylece unutulmaya yüz tutmuş sanatı yaşatmaya çalışıyor.

Öğrenciler, yaptıkları tabloları her yıl farklı platformlarda açtıkları sergilerle beğeniye sunuyor.

"Eğitimde kaybedilecek birey yoktur"

Okul müdürü Engin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında 64'ü yatılı, toplam 84 öğrencinin bulunduğunu belirtti.

İşitme engelli çocuklara örgün eğitimin yanında hem meslek edinmeleri hem de üretime katkı sağlamaları amacıyla el sanatları dersleri de verdiklerini ifade eden Yılmaz, "İşitme engelli bireyleri topluma kazandırmak, sosyalleşmelerini sağlamak ve el yeteneklerini geliştirmek için eğitim veriyoruz. Okulumuzun vizyonu ise eğitimde kaybedilecek birey yoktur. Bu vizyonla çocuklarımızı eğiterek üniversiteye hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, el sanatları dersleri kapsamında öğrencilerine daha çok bakır rölyef, filografi, seramik ve ahşap işlemeciliği gibi geleneksel el sanatları öğrettiklerini dile getirdi.

"Büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum"

Öğrencilerin özellikle unutulmaya yüz tutmuş bakır rölyef sanatına büyük ilgi duyduğunu, öğrendikleri sanatı büyük bir ustalıkla ve heyecanla icra etmeye çalıştıklarını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz bakır rölyef sanatını icra ederken, alın terlerini dökerken duymadıkları halde çekiçle bakıra şekil veriyorlar. Duyan insanlar çekiç sesine göre bir ahenk içerisinde eserlerini ortaya koyuyor. Öğrencilerimiz çekiç sesini duymadıkları halde bu sanatı en iyi şekilde icra ettikleri için kendileri büyük bir işe imza atmış oluyorlar. Burada öğrencilerimizin yanı sıra öğretmenlerimizin de emeği çok büyük. İşitme engelli öğrencilerimiz duymadıkları çekiç sesleriyle bakıra adeta hayat veriyor. Büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum."

"Bakır rölyef sanatını yaşatmaya çalışıyoruz"

El sanatları öğretmeni Ayşe Türker Aykaç da 7 yıldır öğrencilerine el sanatları dersleri kapsamında bakır rölyef sanatını öğrettiklerini söyledi.

Öğrencilerinin yaptıkları tabloların farklı platformlarda açtıkları sergilerde yer aldığını aktaran Aykaç, şöyle konuştu:

"Rölyef çok zor ve emek gerektiren bir sanat. Belli bir ustalık kazanmak gerekiyor, 23 günde öğrenilecek bir sanat değil. Öğrencilerimiz bu sanata gerçekten büyük emek veriyorlar ancak ikinci yıllarında ustalık işlerini çıkarabiliyorlar fakat severek yaptıkları ve öğrenme isteklerinden kaynaklı çok güzel sanat eserleri ortaya çıkarıyorlar. Öğrencilerimiz kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatı tekrar hayata döndürdüler, farklı platformlarda açtıkları sergilerle bu sanatı tanıttılar."

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık