sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.5038
  • Euro 34.7826
  • GR ALTIN 2499.5
  • ÇEYREK 4113.0

Doğada kendiliğinden yetişiyor, yağı Fransa'ya satılıyor

Hatay'da köylülerin, dağlık arazilerde kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının meyvelerinden çıkardığı yağlar, pazar sıkıntısı yaşanmadan ihraç ediliyor.

Doğada kendiliğinden yetişiyor, yağı Fransa'ya satılıyor
  • 19 Kasım 2018, Pazartesi 12:30

HATAY (AA) LALE KÖKLÜ Hatay'da, doğada kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının meyvelerinin kaynatılmasıyla elde edilen defne yağı, kozmetik sektöründe kullanılmak üzere Fransa ve Fasa satılıyor.

Köylüler dağlık arazilerdeki defne ağaçlarının meyvelerini kimi zaman çırpma yöntemiyle kimi zaman da elle topladıktan sonra kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Bir süre sonra su yüzüne çıkan ve etkileyici kokusuyla dikkati çeken defne yağları, kürek benzeri aparatlarla alınarak süzgeçlere konuluyor, ardından varillere dolduruyor.

Köylülerin imece usulüyle hazırladığı yağlar, pazar sorunu yaşanmadan satılıyor.

Kilogram fiyatı 6070 lira

Yayladağı ilçesine bağlı Şenköyde defne yağı üretimi yapan köylülerden Musa Yakşi, AA muhabirine, sabah erken saatlerden itibaren çırpma yöntemiyle defne meyvelerini topladıklarını, bunun biraz yorucu olduğunu söyledi.

Meyvenin yağının çıkarılmasının da zahmetli olduğunu belirten Yakşi, Ortalama 250300 kilogram defneden 4550 kilogram yağ çıkarıyoruz. Yağın kilosunu 6070 liraya satıyoruz. Kendi pazarını kurmuş tüccarlar bizden alıyor, yurt dışına gönderiyor. Biz müşteri gezmiyoruz, o çabaya düşmüyoruz, alıcısı hazır. dedi.

Yakşi, defne yağının çiftçi için çok iyi bir gelir kaynağı olduğunu ifade etti.

Ayşe Özkan da günlük 10 çuval defne meyvesi topladıklarını belirterek, Rabbim bize çok güzel nimetler vermiş, su, gübre veya budama istemiyor, kendi kendine büyüyor. Köyün çoğu ailece dağa gelir ve birlikte toplarız bu meyveleri, yine birlikte yağını çıkartırız. diye konuştu.

Defne yağı ticareti yapan Sait Döş de defneden yağ çıkarma işinin kendileri için baba mesleği olduğunu söyledi.

Defnenin köy halkı için büyük bir nimet olduğunu dile getiren Döş, şöyle devam etti:

Bunun yaprağıyla, yağıyla herkes kazanç elde ediyor. İki aylık bir süre var. Her yıl ekimkasım ayında çıkan meyveler her evin ekmeğini kazanmasına vesile olur. Biz hem kendimiz topluyoruz hem de komşu köylerden satın alıp yağını çıkarıyoruz. Çok zor ve zahmetli, 24 saat işçilik isteyen bir iş.

Döş, yıllık ortalama 5 ton yağ üretip kilogramını 6070 liradan sattıklarını belirterek, Türkiyedeki önemli kozmetik firmalarına ürün veriyoruz. Bunun yaklaşık 3 tonunu yurt dışına gönderiyoruz. Şu anda Fransadan ve Fastan müşterilerimiz var. Onlar da kozmetik sektöründe kullanıyorlar. dedi.

Sait Döş, kooperatifleşmek istediklerini de sözlerine ekledi.

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık