sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.5612
  • Euro 34.9695
  • GR ALTIN 2423.8
  • ÇEYREK 3990.5

Çin'den Kanada'ya Vancou'yu serbest bırakın çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kanadanın Pekin Büyükelçisini bakanlığa çağırarak, Huaweiin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü Mıng Vancounun serbest bırakılmasını talep ederek, aksi halde bunun ciddi sonuçlarının olacağını bildirdi.

Çin'den Kanada'ya Vancou'yu serbest bırakın çağrısı
  • 08 Aralık 2018, Cumartesi 21:00

PEKİN

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kanadanın Pekin Büyükelçisi John McCallumu bakanlığa çağırarak, Huaweiin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancounun serbest bırakılmasını talep ederek, aksi halde bunun ciddi sonuçlarının olacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Lı Yüçıng, Kanada Büyükelçisi McCallumı, Bakanlığa acil çağırarak, Çinin, Mıngin gözaltına alınmasına tepki gösterdiğini ve bu durumu güçlü şekilde protesto ettiklerini bildirdi.

Kanada'nın, ABDnin talebi üzerine Çin vatandaşını gözaltına alarak, bu kişinin yasal haklarını ihlal ettiğini belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Lı, Kanadanın bu tutumunun mantıksız, tolere edilemez olduğunu söyledi.

Lı, Çin tarafı, Kanadayı, gözaltına alınan kişiyi bir an önce serbest bırakmaya, ilgili kişinin yasal haklarını samimiyetle temin etmeye çağırıyor. Aski takdirde ciddi sonuçları olacak ve Kanada, tam sorumlu şekilde buna katlanacak. ifadelerini kullandı.

Çinli teknoloji devi Huaweinin CFOsu Mıng, ABD'nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Washington yönetiminin talebi üzerine Kanada makamları tarafından 1 Aralıkta Vancouver kentinde gözaltına alınmış, olay hafta içi duyurulmuştu.

Gözaltının, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Arjantin'de düzenlenen G20 Zirvesinde ticaret savaşlarında yaşanan gerilimin düşmesi odaklı yaptığı görüşme sırasında yapılması dikkati çekmişti.

Olayın ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, Mıngı gözaltına alan Kanadayı insan haklarını ihlalle suçlamış ve Huawei yetkilisinin bir an önce serbest bırakılmasını talep etmişti.

Çin basını ise ABDyi hedef tahtasına koyarak, Washington yönetimini, Huaweiin uluslararası saygınlığına zarar vermeye çalışmakla itham etmiş ve müttefiklerini Çine baskı yapmak için zorladığını yazmıştı.

Mıng, dün de Kanadada çıktığı kefalet duruşmasında, ABDli bankalara karşı sahtekarlık yapmakla suçlanmış, Kanada Adalet Bakanlığı avukatı John GibiCarsley, Mıngin, Amerikalı bankalara Huawei ile Hong Kong merkezli Skycom firması arasındaki bağlantı konusunda yalan söylediğini öne sürmüştü.

Çin'in Şıncın kentinde 1987'de kurulan ve bugün dünyanın en büyük telekom şirketleri arasında yer alan Huaweiin, 170 ülkede 180 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) çözümleri, telekom, kurumsal ağlar, bulut, akıllı telefon ve internet alanlarında hizmet veren Huaweiin yıl sonunda piyasa değerinin 100 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Muhabir: Fuat Kabakcı

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Etiketler: Çin

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık