sağ sabit BOLUKBASI

İSTANBUL'UN 'YEREL GERÇEK' HABERLERİ

  • Dolar 32.6601
  • Euro 34.8765
  • GR ALTIN 2507.1
  • ÇEYREK 4129.8

ABD-Çin ticaret savaşı Huaweiye sıçradı

Huawei CFO'su Mengın gözaltına alınması, son dönemde ticaret savaşı yapan ABD ve Çin arasında yeni bir gerilimin fitilini ateşleyebilir.

ABD-Çin ticaret savaşı Huaweiye sıçradı
  • 06 Aralık 2018, Perşembe 14:00

ANKARA (AA) Çinli teknoloji şirketi Huaweinin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhounun, İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanadada gözaltına alınmasının, son dönemde ticaret savaşı yapan ABD ve Çin arasında yeni bir gerilimin fitilini ateşleyebileceği belirtiliyor.

Huawei şirketini ABD menşeli ürünleri İrana gönderdiği iddiasıyla soruşturan ABDnin Mengin New Yorkta tanımlanmamış suçlamalardan yargılanmak üzere iadesi arayışında olduğu ifade edildi.

Mengin, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinpingin Arjantinde G20 Zirvesi sırasında iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda uzlaşmasından çok kısa bir süre sonra gözaltına alınması ise dikkat çekici bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

ABD, Huaweiyi hedef alarak mesaj veriyor

Çin Komünist Partisinin yayın organı Global Times gazetesi, ABDnin Huaweiyi hedef alarak uluslararası topluma mesaj verdiğini yazdı. Haberde, ABDnin şirketin uluslararası saygınlığına zarar vermeye çalıştığı ve hukuk adına teknoloji devinin küresel piyasasını nişan aldığı yorumu yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, ABD ve Kanadadan, gözaltı nedenini açıklığa kavuşturmalarını ve Mengin derhal serbest bırakılmasını isterken, Huaweiden yapılan açıklamada, Meng Vancounun Kanadada uçak değiştirdiği sırada New Yorkta tanımlanmamış suçlamalarla yüzleşmesi için ABD adına gözaltına alındığı kaydedildi.

Huawei, yasa ve düzenlemelere uyuyor

Huaweinin faaliyet gösterdiği yerlerde yasalara ve düzenlemelere uyduğu, buna BM, ABD ve ABnin yaptırım ve ihracat kontrollerinin de dahil olduğu belirtilen açıklamada, Şirkete suçlamalar hakkında çok az bilgi verildi. Mengın herhangi bir yanlışından haberdar değiliz. ifadesi kullanıldı.

Şirket, ABD ve Kanadada yasal sistemlerin eninde sonunda adil bir sonuca varacağına inandıklarını vurguladı.

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Kanada Adalet Bakanlığı, Huawei şirketinin sahibi Rın Cıngfeyin kızı ve şirketin CFOsu Mıngın, ABDnin İrana yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralıkta Vancouver kentinde gözaltına alındığını duyurmuştu.

ABD yönetiminin talebi üzerine gözaltına alınan Mıngın 7 Aralık Cuma günü ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı, Çinli akıllı telefon üreticisi ve telekomünikasyon devi Huaweiye, İrana yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açmıştı.

Tutuklama haberinin duyulmasının ardından Asya borsaları güne sert kayıplarla başlarken, ABD vadelileri de endekslerde sert düşüş yaşanacağına işaret ediyordu.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV ESENLER BELEDİYESİ'NDE GÖKSU'DAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE GÖREV

ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU ESENLER'DE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARI BELGESELDE KONUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI BAYRAMPAŞA'DA 'MUTLU' DÖNEMİ BAŞLADI

ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER! ŞİMDİ SIRA SİZDE RUMELİLER!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
yukarı çık